Tuesday, June 30, 2009

tah le..!!


salam..
suatu ketika mse program d tmpt bks ana blajo...
lokasi : padang pada waktu pagi ari sabtu

ana : dik sini jap, cbe tgk pe y berlaku, ok k perkara 2?
adik ? : erm, mmg x elok nie abg abu.
ana : btoi 2,
adik ? : abg abu, saya tgk byk perkara lagha berlaku nie, kekadang saya terlibat ngan suatu prgrm, tapi ble dh melarat saya n beberapa org kawan lari la dr program 2..

ana : erm, x btoi 2, x elok ape y adik lakukan ..
adik ? : abis 2 camane?
ana : kalau diikutkn diri sendri mmg abg abu pun akn lari, buat pe nk susahkn diri join kalau dh tau program lagha. tp adik msuk program 2 bkn sorang2 kn?

adik ? : yup, join dgn kawn2 sefikrah,,
ana : ha bkn msuk sorang2, join berjamaah. so, ble adik lari camner ngn kwn y laen, x kn mereka nk prevent program 2 sendirian dari melarat. camni la, kita bile bergerak dlm secara berjamaah, jgn ingat kita sorang ja, kne ingat sahabt y laen, kalu amal fardi perkara y adik lakukan 2 btoi, sume individu pun anggp 2 jln tebaik. tp adik bergerak beramai2 (amal jamai'e).

x sempat habiskn perbualan coz ade keje ckit
pastue, something happen , ana dtg blik kt adik tue.

muslimat : kalau bkn kita y msuk program 2, sapa lagi y nk msuk? nk biar orang y xda fikrah, y huahua, y x fhm konsep islam jd ajk program? kalau deme msuk bertambh parah la program 2.

adik ? : kak, abg abu ade kt blkg akak 2,
muslimat : biar dia dgr, mmg nk bg dia dgr pun.
ana : (dlm hati) pe lak y berlaku nie, pe la y adik 2 ckp.. parah nie, muslimat 2 dh la 'orang penting'..tetiba lak nk bg org dengar..siap la adik 2 ana kerjakn sat lagi..haish

muslimat : mmg program 2 lagha, kak pun tau, tapi kak n kengkawan jd ajk supaya progrm 2 x jd lebih buruk. kalau ikutkn hati, dh tau perkara lagha buat pe bazir mse dtg, baik duk umah byk lg perkara blh dilakukn.

perbincangn antara adik 2 n akak muslimat still berjln tpi ana x brper nk amik pusing atas reason tersendiri.

agak panjang perbincngn 2 tp tkut tertokok tambah lak..

ana : pe yg adik ckp ngn akak 2? kadang2 prinsip@pernyataan secara individual jgn dijadikn hujah, lebih2 lagi gune nme orang dlm penghujahn kita. mse berdebat td gne nme abg kn?

adik ? : a'ah, sori abg abu
ana : xda pape, pasnie ble nk berhujah anggap la apa y kita trima 2 jd buah fikiran kita, jgn terlalu kaitkn dgn empunya hujah.

x smpt ana nk bncg ngn akak muslimat 2, tkut dia slah tafsir pe y ana perkatakn pd adik 2.

pesan ana pd akak mslimat 2, jika dy view blog ana.

ye mmg btoi kita musti jd ahli@join jd ajk program 2 tuk prevent dari melarat, tp dlu kita sama2 berada dlm kepimpinan , ahli masjid, tp ade prgrm kte x dpt perform dgn baik. ye ana mmg bkn dari sekolah agama tp xkn kita hnye nk suatu progrm 2 nk baik dimata orang, tpi pelaksaaannya kekadang pun x elok. bolehkah seorang lelaki n permpuan duk semeja? bolehkh perbncang antara lelaki n perempuan dlm satu blik walaupun pintunya tebuka ? berkejaran lelaki n perempuan? itulah hakikatnya y berlaku tika pelaksaaan. inilah perkara y brlaku pd ana, tp ade k shbt y same join jd ajk tegur? i can say nada.. jika kita katakan join the prgrm together but where is our team work? where is our meething?

saidina ali pernah berkata mafhumnya :
kebathilan yang terancang akan dpt mengalahkn kebaikan y tidak dirancang

luahan rasa dari ana hamba y hina tuk akak muslimat 2.. hope she will view my blog n comment 4 this.



Amanah Seorang Sahabat

Diceritakan bahawa ada dua orang lelaki dari kalangan sahabat Rasulullah s.w.a. berteman baik saling ziarah menziarahi antara satu dengan lainnya. Mereka adalah Sha’b bin Jastamah dan Auf bin Malik.

“Wahai saudaraku, sesiapa di antara kita yang pergi (meninggal dunia) terlebih dahulu, hendaknya saling kunjung mengunjungi.” kata Sha’b kepada Auf di suatu hari.

“Betul begitu?” tanya Auf.
“Betul.” jawab Sha’b.
Ditakdirkan Allah, Sha’b meninggal dunia terlebih dahulu. Pada suatu malam Auf bermimpi melihat Sha’b datang mengunjunginya.

“Engkau wahai saudaraku?” tanya Auf.
“Benar.” jawab Sha’b.
“Bagaimana keadaan dirimu?”
“Aku mendapatkan keampunan setelah mendapat musibah.”
Apabila Auf melihat pada leher Sha’b, dia melihat ada tanda hitam di situ.
“Apa gerangan tanda hitam di lehermu itu?” tanya Auf.

“Ini adalah akibat sepuluh dinar yang aku pinjam dari seseorang Yahudi, maka sila tolong jelaskan hutang tersebut. Ketahuilah wahai saudaraku, bahawa tidak satupun kejadian yang terjadi di dalam keluargaku, semua terjadi pula setelah kematianku. Bahkan terhadap kucing yang matipun dipertanggungjawabkan juga. Ingatlah wahai saudaraku, bahawa anak perempuanku yang mati enam hari yang lalu, perlu engkau beri pelajaran yang baik dan pengertian baginya.”

Perbualan di antara kedua-dua lelaki yang bersahabat itu terhenti kerana Auf terjaga dari tidurnya. Dia menyedari bahawa semua yang dimimpikannya itu merupakan pelajaran dan peringatan baginya. Pada sebelah paginya dia segera pergi ke rumah keluarga Sha’b.

“Selamat datang wahai Auf. Kami sangat gembira dengan kedatanganmu.” kata keluarga Sha’b. “Beginilah semestinya kita bersaudara. Mengapa anda datang setelah Sha’b tidak ada di dunia?”

Auf menerangkan maksud kedatangannya iaitu untuk memberitahukan semua mimpinya malam tadi. Keluarga Sha’b faham akan semuanya dan percaya bahawa mimpinya itu benar. Mereka pun mengumpulkan sepuluh dinar dari wang simpanan Sha’b sendiri lalu diberikan kepada Auf agar dibayarkan kepada si Yahudi.

Auf segera pergi ke rumah si Yahudi untuk menjelaskan hutang Sha’b.
“Adakah Sha’b mempunyai tanggungan sesuatu kepadamu?” tanya Auf.
“Rahmat Allah ke atas Sha’b Sahabat Rasulullah S.A.W. Benar. Aku telah memberinya pinjaman sebanyak sepuluh dinar.” jawab si Yahudi.

Setelah Auf menyerahkan sepuluh dinar, si Yahudi berkata: “Demi Allah dinar ini serupa benar dengan dinarku yang dipinjamnya dulu.”

Dengan demikian, Auf telah melaksanakan amanah dan pesan saudara seagamanya yang telah meninggal dunia.

Thursday, June 25, 2009

kursus simenfero

sekitar seminggu kursus simenfero di manong

[team jambatan]










[team pokok]














macam2 kenangan manis bile bergaul ngan golongan 'retua' nie..ha2



















projek 'haram' musti buat waktu malam























































































insyaALLAH jka ada kelapangan ana akan join kursus yang bermanfaat nie lagi




Tuesday, June 23, 2009

secebis bingkisan

keletihan melanda diri,

hanya ALLAh yang mengetahui,

tidak ada yang lebih baik dari islam diagungi.

dah lame x menulis kt blog nie, busy ngan kursus and urusan d matrik.
insyaALLAh jika ada mase terluang and idea ana akan update blog nie.

sume sahabt d matrik dh sk masuk U hujung bln 6 nie,
semoga antum sume berjaya ketika di sane,
tidak lupe pd yang akn flight k Mesir dlm bulan 9 nie...


salam perjuangan



Wednesday, June 3, 2009

roti oh roti

pagi nie ana pi beli roti canai d kdai mamak tuk umi and adik, buat sarapan pagi sblum umi pi ajar tuisyen kt sekolah..pastue yang si adik nie x lalu la nk makan, kenyak la katanya, so dia pas roti tu pada ana,,tapi mkn sat lagi ja la, tgh menyibukkn diri meneruskan tesis yang tergendla.

sampy la tgh hari baru nk makn roti, ana makn memang lambt, so mse mkn tue umi ana pun sampy umah, then dia bgtau mse dia singgah umah kwn ade anak shabat tu (malik namanya) bgtau yang dia penah nampak mamak yang buat roti canai kt restoran tue penah pegang anjig. Ha? pegang anjing? mse tue jga ana muntahkn balik roti yang ana makan,, masyaallah, betul ka nie tanya ana pd umi.

umi bgtau mmg btul, cume x tau which one of the penebar roti yang terlibat. pas mamak tu pegang anjing trus sambung buat roti canai, kata malik. Patut la dah lama ana x melihat keluarga si malik makan di kdai mamak tu. rupenya ini yang berlaku. SUMPAH laknat, pasni ana x nk mkn kt kdai mamak tu lagi, minum ja..

adakh kita sedar dengan makanan yang dibuat di restoran? adakah ianya mengikut kehendak syarak? jangan kerana mau kenyangkn perut, semua ibi x diambil pusing...WA

halawatul iman : ingatlah bahawa makanan yang haram & syubhah kan mnjadi daging
dan mnjadi bahan bakar api neraka


Tuesday, June 2, 2009

hidup berjamaah


semalan selepas solat asar abi ana mendapat panggilan dari sahabatnya bahawa salah seorang sahabatnya mengalami kemalangan di chenderong balai,, so sahabat tue msuk hospital kt kg gajah,,so abi ana diminta tuk membawa isteri sahabat tue pe menjenguk suaminya di hospital. dh mcm cab la pulak.

erm,,bg ana pe esk ja la,, kn dah nk mlm dan jauh perjalanan tue..

tapi kerana idup dalam berjamaah parent ana dan sahabatnya lain bergegas pi ambil si isteri sahabat yg eksident tue tuk dibawa ke hospital..ish x letih k? hati ana berkata..semalam dah berjaln jauh mlm nie pun pi jln jauh lg.. pas tue tgh malam baru balik...

itulah kemanisan dan hikmah hidup secara berjamaah,,walaupun diminta pergi ke suatu tempat yang jauh pun akan dilaksanakan. Tiada rungutan dan bantahan. Setiap arahan pimpinan diikuti dengan sabar..

ABI,,insyaallah ana akan menjadi seperti abi, berjuang dalam jamaah di lapangan ana sendiri.


halatul iman : berjamaah itu rahmat,
berpecah-belah itu azab
(riwayat baihaqi)

Monday, June 1, 2009

jam 12.30 pagi

pagi tadi lebih kurang jam 12.30pagi ana dan abi pi keluar minum..maklumlah nk merefrsh balik mata yang dah ngantuk dengan perjalanan yang jauh..padahal restoran tue dkt ja ngan umah, baik balik tido trus,,tapi da diajak singgah minum, pe lagi bedal saje la..he3

sampy kt restoran 2 ada la kwn2 abi ana tgh ‘melepak’ pekena teh tarik, ana order susu lembu (minuman feveret kalo kdai mamak)..duk kt situ cam batu ja dgar orang2 tua bersembng,, huh dengar ja la…

then dtg sowg pakcik,,kwn abi la juge..blom smpat order minum dia dh mule bersyarah..menarik gak idea dia..mule2 bab politik, pastue msuk bab ekonomi lak, then msalah social,,pak cik tue bgtau yg dia suka buat kaji selidik tentang sesuatu perkara. Antara yg best dia cakap bebudak melayu khususnya suka mengatakn dirinya samseng walhal deme xtau pe maksud samseng, SAMSENG dari 2 perkataan bhsa cina sam bermksud 3 dan seng brmksud bintang, so bile gabung jadi bintang tiga,, komunis la jwbnyer..xkn nk gelar diri sndri komunis?

Lagi satu pakcik tue bgtau yang asal usul karnival yg selalu kita gne tuk event besar cam karnival jomheboh dll digunakn di afrika,, iaitu suatu majlis bertukar isteri, mu amik bini aku, aku amik bini mu untuk malam nie @ erti kata laen bertukar-tukar pasangan…

Begitulah jahilnya manusia yang menggunakan sesuatu perkataan tanpa pengetahuan,, rasa sedap dengar kita guna, kalu x sedap x yah guna…

halawatul iman : Kerana itulah bahasa rasmi untuk

umat islam adalah bahasa arab…WA